Fra Italia til Smibelg og Storåvatn

Å flytte tre tunge transformatorer hele veien fra Italia til et vannkraftverk uten vei på Helgeland i Nordland, er en logistikk- og fraktoppgave ut over det vanlige. Men så kreves det gjerne helt spesielle transportløsninger når avdeling Transmisjon og distribusjon (T&D) i Berggård Amundsen skal levere.


Bestillingen av tre 40 MVA krafttransformatorer kom fra Andritz Hydro, som gjennom SmiSto Kraft AS, er ansvarlig for utbyggingsprosjektet på vannkraftverkene Smibelg og Storåvatn i Rødøy og Lurøy kommune, på Helgeland i Nordland.

Transformatorene er produsert hos Getra i Italia og derfra ble de 165 tonnene fraktet med båt til Norge.

Deretter ble de losset i Sandnessjøen, og fraktet videre med spesialtransport. Ettersom vannkraftverket Smibelg og Storåvatn er veiløst, foregikk den siste etappen på lekter inn til anlegget.

To av transformatorene er ferdig installert og settes i drift i denne høsten. Den tredje installeres ferdig i disse dager.

– Dette er tre av til sammen 13 krafttransformatorer vi har levert i 2018. Produsenten er relativt ny for oss, og vi ser fram til fortsatt vekst. Sammen jobber vi aktivt med å bygge tillit i markedet, forteller Jan Olav Anseth som er avdelingsleder for Transmisjon og Distribusjon i Berggård Amundsen & Co AS.

Han forteller videre at Andritz Hydro, som er en global leverandør av elektromekaniske systemer og tjenester for vannkraftverk, valgte elektrogrossisten Berggård Amundsen & Co ut fra en totalvurdering av dokumentasjon og beskrivelse av prosjektgjennomføringen, gode referanser fra tidligere prosjekter, og ikke minst pris.


Relaterte lenker

Berggård Amundsen T&D »
Andritz Hydro »
SKS – Kraftutbyggingen på Smibelg og Storåvatn »
Getra »