Glamox: Energieffektiv belysning siden 1947

BÆREKRAFTIG BELYSNING: Eliteleverandøren Glamox har ambisiøse mål for sitt eget bærekraftsarbeid.
Publisert 11. august 2022

Dette er Glamox

  • Etablert: 1947
  • Eliteleverandør siden: 2010
  • Ansatte: 2 200 ansatte globalt
  • Hovedkontor: Skøyen, Oslo

Bærekraft står høyt hos Glamox – fra strategi til produktutvikling. Les videre og bli kjent med eliteleverandøren.

Glamox er et norsk industrikonsern som utvikler, produserer og distribuerer belysningsløsninger globalt. Selskapet ble grunnlagt i 1947 av den norske sivilingeniøren, forskeren og oppfinneren Birger Hatlebakk.

Han oppdaget en metode for elektrokjemisk overflatebehandling av aluminium som han kalte glamoxering – en forkortelse for glatt-matt-oksidering. Denne prosessen brukte han etter hvert til industrielle formål.

stor industrihall med stor maskin og arbeider som sveiser.
BRANSJEVETERAN: Glamox har en lang historie – og erfaringen bruker de i produktutviklingen den dag i dag.

Glamox så dagens lys da Hatlebakk oppdaget hvordan glamoxeringen kunne brukes til å produsere effektive aluminiumreflektorer for kraftige lysarmaturer.

De neste tiårene ble det etablert salgsselskaper i Sverige, Danmark, Storbritannia, Finland, Tyskland og Østerrike, og de første leveringene til nordsjøflåten og offshore-anlegg ble utført. På 1970-tallet ble det også startet produksjon i Finland.

I dag eier Glamox Group elleve internasjonale produktmerker.

Hva er en eliteleverandør?

Berggård Amundsen har 18 eliteleverandører. Dette er viktige leverandører med stor omsetning som det jobbes ekstra tett med, både innen vareutvalg, aktiviteter og kampanjer.

Bli kjent med flere eliteleverandører:

Micro Matic – Smarte bygg siden 1969

Signify – Bærekraftig belysning for fremtiden

TECCON – Den norske leverandøren med verdensledende produkter

Unilamp – en ung aktør med solid erfaring

VIX – Suksess med verktøy som varer

Fornøyde og motiverte medarbeidere

Å være en attraktiv arbeidsplass er en sentral del av Glamox’ strategi. I 2021 gjennomførte Glamox en global medarbeiderundersøkelse. Den viste at 80 prosent mener selskapet er et flott sted å jobbe og at 88 prosent synes har interessante og utfordrende oppgaver. Hele 86 prosent sa at jobben motiverer til å gjøre det beste arbeidet de kan.

– Vi ser at engasjerte medarbeidere gir bedre resultater. Det å føle seg velkommen, trygg og respektert på jobben er en rettighet vi ikke tar for gitt, sier Hege Sæther, markedssjef for grossistene hos Glamox.

mann og kvinne ser engasjert på samme PC-skjerm i kontorlandskap.
SER FRAMOVER – OG TILBAKE: Glamox bruker den nyeste teknologien på innovative måter og forener den med erfaring fra tidligere generasjoner.

Satser på null-utslipp innen 2030

Glamox har også høye ambisjoner for sitt eget bærekraftsarbeid og jobber hele tiden med å redusere fotavtrykket – både i drift og produksjon. Innen 2030 skal de bli et nullutslipps-selskap.

– Dette er svært ambisiøst, men bærekraft er ikke noe nytt hos oss, forteller Sæther.

Birger Hatlebakk tok nemlig patent på glamoxering – en prosess som ble brukt til å lage energieffektive belysningsløsninger som sender ut et behagelig lys. 75 år senere er dette fortsatt kjernen i det Glamox leverer.

elv i skog med gjennomsiktige lamper i glass hengende over.
VIKTIG MED ENERGIEFFEKTIV BELYSNING: Visse du at lys bidrar til 15 til 20 prosent av verdens elektrisitetsforbruk, og står for fem prosent av verdens drivhusgass-utslipp?

Frode Johannessen, produktsjef i Berggård Amundsen, er imponert over bærekrafts-engasjementet til Glamox.

– Det er inspirerende å se at en av våre eliteleverandører forplikter seg til å jobbe aktivt med å redusere fot avtrykket sitt. Vi heier på Glamox og gleder oss til å se hva de får til fram mot 2030, sier Frode.

Forplikter seg til Science-Based Targets-initiativet

Glamox forplikter seg også til å sette korte og langsiktige reduksjonsmål gjennom Science-Based Targets-initiativet.

– Vi vet at endringene vi gjør har stor innvirkning. Vi har ikke alle svarene, men vi er sikre på at den rette veien er å samkjøre målene våre med den mest oppdaterte klimavitenskapen og sikre at vi gjør vårt for å oppfylle målene i Parisavtalen, sier Birger Holo, teknisk direktør og leder for bærekraftsarbeid hos Glamox.

Glamox har allerede startet på arbeidet som forventes å akselerere når de blir med i Climate ambiton accelerator program som UN Global Compact arrangerer høsten 2022.

– Vi vet at mer enn 90 prosent av fotavtrykket til et produkt skjer i bruksfasen. Det mest bærekraftige produktet er derfor det som har lengst levetid og forbruker minst energi, forklarer Holo.

Han forteller at man kan kutte opptil 50 prosent av energiforbruket ved å bytte fra konvensjonelle belysningsløsninger til høykvalitets LED. Legger man til lysstyring kan man kutte opptil 90 prosent.

Glamox’ bærekraftsrapport i trykket versjon i lukket og åpnet versjon.
RAPPORTERER PÅ BÆREKRAFT: Våren 2022 lanserte Glamox sin andre årlige bærekraftsrapport. Den tar for seg strategien, ambisjonene og tiltakene selskapet gjør på veien mot nullutslippsmålet.

BA-skolen: Slik går du fram for å installere og bruke Glamox Wireless Zigbee

Lurer du på hvordan du bytter til armatur med innebygd sensor? Med Glamox Wireless Zigbee-armaturer med trådløs sensor kan du beholde eksisterende kabling og få fullt utbytte av belysningen.

Bli bedre kjent med Glamox Wireless Zigbee i nettbutikken.

I BA-skolen finner du flere lærerike lynkurs. Blant annet et om hvordan du går fram for å installere og bruke løsningen fra Glamox.

Kurset er gratis og tilgjengelig for alle våre kunder.

Har du ikke tilgang til Motimate?
Slik logger du deg på BA-skolen og Motimate.

Ta et lynkurs i bruk av Glamox Wireless Zigbee.

Vil du vite mer om hvordan vi jobber med bærekraft?
Les: Bevisst elektrogrossist