NEK400: Proffskolen holder deg faglig oppdatert

Forsamling som hører på et foredrag i et kontorlokale.
VIKTIG KURS: NEK400 kan være drøy å lese gjennom. Heldigvis kan du melde deg på kurs hos oss for å få med deg det viktigste.
Publisert 5. juni 2023
Kategorisert under:
BA-skolen

Synes du det er vanskelig å følge med på alle endringene i NEK400? Da bør du melde deg på kurs i Proffskolen.

– Kurs er viktig om du ikke vil henge etter. Det kommer hele tiden endringer som er viktig å få med seg, sier Michael Hagerup.

Han jobber som prosjektleder for nybygg i El-Team, som holder til på Sortland. I mars var han på NEK400-kurs i regi av Berggård Amundsen Proffskole, som ble arrangert i byen hans.

– Jeg kommer absolutt til å anbefale kurset til andre, sier Michael.

Proffskolens NEK400-kurs har dyktige kursholdere som gir deg det viktigste fra forskriften, slik at du slipper å lese hele NEK på egenhånd.

Årlig holder Proffskolen flere NEK400-kurs, med forskjellige temaer. Kursene tar for eksempel for seg generelle nyheter i forskriften eller mer spesifikke temaer som solenergi og billading.

Kursene arrangeres dessuten lokalt, slik at du kan finne et i nærheten av der du holder til.

ANBEFALER KURS PÅ PROFFSKOLEN: Michael Hagerup og Lasse Kristensen i El-Team AS på Sortland var på NEK400-kurs i mars, og anbefaler det gjerne til andre.

Gir faglig tyngde

Prosjektleder Michael synes det var fint at også El-Teams montører var med på kurset. Gjennom slike kurs får de bakgrunn for valgene som blir tatt av prosjektlederne, mener han.

– Det er vanligvis Michael som planlegger alt før vi skal ut og montere, så vi er egentlig litt skjermet for det teoretiske i hverdagen, forteller Lasse Kristensen.

Han jobber som elektriker på Michaels nybygg-avdeling i El-Team. Lasse deltok også

på NEK400-kurset, og syntes det var fint å få innsikt i den siste NEK400-oppdateringen, som kom i 2022.

– For meg som holder på med nybygg er det ekstra viktig at alt som blir gjort er i henhold til den siste NEK400-utgaven, sier han.

Portrett av en mann med mørk genser med skjorte under, foran en murvegg.
FORENKLER DET KOMPLISERTE: Selv om regelverket for elektrikere er ganske komplekst, blir det enklere å forstå etter et kurs i Proffskolen. Erfarne Jørn Erik Andersen er en av kursholderne.

Så viktig er NEK400

– Det er ingen tvil om at regelverket innen elektro er ganske komplekst og spenner fra små installasjoner til mer omfattende anlegg. Dette stiller store krav til både dem som skal prosjektere, bygge og vedlikeholde, sier Jørn Erik Andersen, Proffskolens kursholder på Sortland.

I tillegg til å være kursholder i Proffskolen, sitter Jørn Erik i flere norske standardiseringskomiteer. Blant annet NK64 Lavspenningsanlegg (NEK400), NK82 Fotovoltaiske solenergisystemer (solcelleanlegg) og NK219 Elkontroll og eltakst.

Myndighetene har satt noen minimumskrav til faglig oppdatering i lovverket.

– NEK400 er den viktigste elektrotekniske standarden vi har, sier Jørn Erik.

– Elektrikere kan ikke bare være gode på det tekniske, men må også kunne dokumentere og veilede kunden, med faglig godt begrunnede løsninger. NEK400-kursene fra Proffskolen er et bidrag til dette, fortsetter han.

Trenger du mer faglig påfyll for å gi kundene de beste løsningene?
Gå inn på Proffskolen og meld deg på et kurs i dag!

Vet du hvorfor du gjør som du gjør?

NEK400-kurset holdes både i klasserom og digitalt. Kursholderen presenterer gode caser som deltakerne løser i fellesskap. Å vite hvorfor du gjør som du gjør, er helt sentralt og et spørsmål flere bør stille seg, mener Jørn Erik.

– Å legge opp en 2,5 kvadrat-kabel med en 15 ampere-sikring er som regel i henhold til standarden, og det gjøres nok av de fleste. Men hvorfor ikke bruke en 16 ampere-sikring i stedet? Hva ligger bak det valget? spør han.

En mann holder en powerpoint-presentasjon foran to andre menn i et hvitt rom.
BÅDE FYSISK OG DIGITALT: Både NEK400-kurset og andre kurs i Proffskolen holdes enten fysisk eller digitalt. Følg med i kurskalenderen. Plutselig holder Jørn Erik kurs i nærheten av deg.

Kurs kan skreddersys

Proffskolens kurs blir kontinuerlig lagt ut i kurskalenderen.

Jørn Erik leder flere typer NEK-kurs, blant annet innen solcelleanlegg og om teknisk tilstandsvurdering av elektrisk anlegg i bolig når den skal selges.

Sjekk kurskalenderen og meld deg på et kurs. Du kan også kontakte Proffskolen for å bestille kurs internt i bedriften din. Er det et kurs du ikke finner, tar vi gjerne imot ønsker.