Smarthus: Disse løsningene vil hyttefolket ha

To elektrikere og to sorte firmabiler med grønn logo på gårdsplass foran mørk fjellhytte.
SLIK GJØR DU HYTTA SMART: Smarte produkter som kommuniserer trådløst har åpnet opp for nye muligheter i hytter og fritidsboliger. På bildet: Jon Hilmen, autorisert installatør og daglig leder sammen med montør Sivert Bakkene i Valdres-avdelingen. Foto: Fjell Elektrikeren.
Publisert 6. april 2022

– Vi skal gi kundene våre bedre råd enn Google, sier elektroinstallatør Sindre Bakkene. Dette er hans beste tips.

–  Nå er salg av smarthusløsninger i hytter og fritidsboliger like relevant som i primærboliger, sier Sindre Bakkene, elektroinstallatør hos Fjell Elektrikeren AS.

Han opplever at etterspørselen etter smarte løsninger i hytter og fritidsboliger blir større og større. Samtidig er kunnskapsnivået blant forbrukerne høyere enn noensinne. Det stiller krav til fagfolk.

– Det er viktig at vi elektrikere er oppdatert på hva som finnes på markedet og hva som kommer i fremtiden. Vi skal gi kunden bedre råd enn Google, mener Bakkene. 

I denne artikkelen får du vite hvilke løsninger hyttefolket vil ha, og hva du som elektriker bør gjøre på fremtidige oppdrag.

Sort firmabil foran grå hytte med innfelt bilde av elektroinstallatør Sindre Bakkene.
HYTTEVANT: Fjell Elektrikeren har avdeling i Oslo og Valdres. Sindre Bakkene og kollegaene har følgelig mange hytteprosjekter i porteføljen. Foto: Fjell Elektrikeren AS.

Start med en smarthub

I 30 til 40 år var det GSM-løsninger i SIM-kort som sørget for at dedikerte kurser styrte varmen. Nå finnes det en jungel av smarte produkter som kommuniserer trådløst.

– For kunder som ønsker seg en smart, energibesparende hytte er smarthub en rimelig inngangsbillett jeg ofte anbefaler, sier Bakkene.

Smarthuben er selve hjernen i smarthussystemet og styrer alt fra lys, termostater, smartplugger og sensorer. Her kan kunden begynne i det små og utvide ved behov.

Når man har en smarthub kan man enkelt koble på tredjepartskomponenter, slik som: IKEA sine smarthuskomponenter, smart-TV og Philips HUE med flere.

Det finnes en jungel av leverandører og produkter på markedet. Derfor har vi plukket ut noen løsninger som egner seg for hytte og fritidsbolig:

  • Nobø Energy Control
  • Futurehome
  • CTM Lyng mTouch Home
  • Eaton xComfort
  • ELKO Smart
  • SG smart

Prisen for en smartere hytte 

Bakkene anslår at prislappen på en komplett smarthytte ligger på mellom 40 og 50 000 kroner avhengig av løsning og leverandør. Han presiserer at man får levert en god oppgradering med lys- og varmestyring i ei romslig hytte med 20 til 30 000 kroner – og langt mindre i mange tilfeller.

– Det viktigste du gjør som elektriker og rådgiver er å finne ut hva kunden trenger. Ikke alle har behov for en fullverdig løsning til 50 000 kroner. Vær smart, ikke overselg, tipser Bakkene.

Komplett smarthytte i Valdres

Bakkene har installert smarte løsninger i mange hytter, i både stor og liten skala. Fjell Elektrikeren installerte nylig en fullverdig smarthusløsning i en nybygd hytte på Vaset i Valdres.

– Hytta har fått et komplett system fra Futurehome, med termostater som snakker opp mot smarthuben. Det gjør det enkelt for bruker å lage programmer etter sine egne behov, sier Bakkene.

Her kan man blant annet sette hele anlegget i sparemodus som sørger for at alle termostatene går til frostsikringsnivå. Kunden kan også sette opp enkle scenarioer i alle oppholdsrom. Her er noen eksempler:

  • Hjemme-scenario: slå på lysene når man kommer hjem med ett tastetrykk
  • Borte-scenario: alle lys av
  • Kvelds-scenario: flere lyssoner dimmes ned til ønsket nivå
  • Vaske-scenario: alle lys 100 prosent på
stort og moderne hyttekjøkken i sort utførelse med lyst furupanel på vegger, skråtak, store vindusflater, bar-benk og spisebord med åtte sitteplasser og moderne, runde glasslamper hengende fra taket.
OPPLYST HYTTE: Denne flotte Valdres-hytta er fullt utstyrt med smart belysning fra Futurehome. Foto: Fjell Elektrikeren AS.
lesekrok i moderne hytte med lenestol og innfelt bilde av smarthuspanel med dimmere og brytere i sort utførelse.
ENKEL STYRING: Hvis du legger opp en konvensjonell løsning med vanlige brytere i alle rom pluss app-styring med scenarioer, kan kunden sette hytta i ønsket modus med et tastetrykk. Foto: Fjell Elektrikeren AS.

Stort behov for energibesparende løsninger

Visste du at hytter og fritidsboliger ikke får strømstøtte? Det resulterer i at hytteeiere får enorme strømregninger, selv når hytta ikke er i bruk. Nå som prisene skyter i været står energibesparende løsninger høyt på ønskelisten hos mange.

– Etterspørselen er enorm. Da strømprisene var «normale» holdt gjerne tomme hytter en temperatur på 15 grader. Det er ikke lenger et alternativ for folk flest, sier Bakkene.

Oversiktsbilde av snødekket hyttelandskap på fjellet med sol og blå himmel.
SPAR ENERGI FOR KUNDENE: Nå for tiden er de fleste hytteeiere mest opptatt av å spare strøm – og det kommer alltid en ny vinter. Fokuser derfor på energibesparende løsninger neste gang du er på en hytte-befaring. Foto: Fjell Elektrikeren AS.

Heldigvis finnes det en enkel og rimelig løsning for de aller fleste.

– Den enkleste løsningen er å oppgradere med pluggbare produkter og smarte termostater. Her er man avhengig å ha et mobilt bredbånd for å styre hytta.

I dag finnes det mange termostater med energibesparende funksjoner som nattsenking og justerbar ukeprogrammering og forhåndsinnstilte temperaturer for komfort, nattsenking og frostsikring. Og med en smartplugg kan man styre elektriske enheter fra mobilen.

– Dette den billigste måten å automatisere hytta på. Hos kunder som vil starte i det små anbefaler vi gjerne smartplugg som en start, slik at man kan prøve seg fram før man eventuelt utvider løsningen med sensorer og andre produkter.

Bakkene gjetter at cirka 70 prosent av hyttene Fjell Elektrikeren jobber på har en eller annen form for smart varme- og lysstyring. Mange velger også smart utebelysning på hytta, men det er på varmestyringen man sparer mest penger.

Sjekk ut våre smarte løsninger
Gå til nettbutikken