Tips for sikker installasjon av solcelleanlegg

Publisert 4. januar 2023
Kategorisert under:
BA-skolen Solenergi Ukategorisert

Solcelleanlegg skiller seg fra tradisjonelle elektriske anlegg og etterspørselen er større enn noensinne. Her deler vi nyttige sikkerhetstips du kan ta med deg på neste oppdrag.

– Solcelleanlegg blir mer og mer naturlig i prosjektering og oppgradering av bygg. Det betyr at du må sette deg inn i nye retningslinjer og problemstillinger – særlig med tanke på sikkerhet, sier Benjamin Sinmichael.

Han er fagspesialist med ansvar for solenergi og nye energiløsninger i Berggård Amundsen, og snakker ofte med elektrikere som har spørsmål om sikkerhet i solcelleinstallasjoner.

Dette er våre beste sikkerhetstips:

– Nå som flere og flere ønsker å produsere sin egen strøm, er det viktig at du kan fortelle kundene dine hvorfor det er viktig at installasjonen blir forskriftsmessig bygget av en godkjent elektriker, sier Benjamin.

I dag kan alle sjekke digitalt om en bedrift er registrert i elvirksomhetsregisteret, som er en del av Altinn.

TENK SIKKERHET I ALLE FASER: Sikkerhet ved solcelleinstallasjoner er et relevant tema både før, under og etter installasjon.

Tenk nøye på plassering av komponenter

Det er viktig å ta hensyn til hvor de ulike komponentene plasseres og hvor kabelføringer legges ved installasjon av et solcelleanlegg.

– Hvor du plasserer utstyr er generelt viktig med tanke på sikkerhet, og ekstra viktig for brannpersonell, sier Benjamin.

Det er krav til at frakoblingsbrytere plasseres ute og lett tilgjengelig for brannpersonell. Der det ikke er mulig, må du vurdere tiltak for å ivareta sikkerheten. Det gjøres ofte ved å beskytte kabelen ekstra godt

Benjamin får ofte spørsmål om plassering av inverter og DC-bryter i forbindelse med installasjon av solcelleanlegg.

– Jeg anbefaler ofte å plassere disse på utsiden av bygningen, sier han.

En inverter skal tåle vær og vind, men et solcelleanlegg har tross alt en levetid på 25 til 40 år. Derfor bør den plasseres et sted der den er noe skjermet for vær og vind, og heller ikke i solveggen.

Tips: En carport er et veldig godt sted å montere en inverter.

SPESIALIST PÅ SOL: Benjamin er en av flere som jobber med fornybar energi i Berggård Amundsen. Han har jobbet som både montør og bas i solbransjen.

Den siste tiden har media skrevet negative saker om brannsikkerhet i solcelleanlegg. Benjamin presiserer at det ikke er større fare for brann i bygg og boliger med solcelleinstallasjoner.

– Solceller er nytt for brannpersonell, men vi vet at de tar det seriøst og jobber med å heve kompetansen sin, sier Benjamin.

Fagspesialistene Benjamin og Magnus poserer ved siden av en solcelle på BA sentrallageret på Langhus.
Solmarkedet eksploderer. Vi har rustet opp for å hjelpe.
Les artikkelen

Vurder hvor mye takareal du kan dekke med solceller

Benjamin får også mange spørsmål om plassering av solcellepanel. Her har han et godt råd når det kommer til sikkerhet:

– I de fleste tilfeller installeres solcelleanlegget på én takflate. Det er viktig å vurdere hvor stor andel av takets areal som kan dekkes med solcellepanel. Sikkerheten til de som ferdes på taket må alltid ivaretas.

Snøfangeren er også et viktig sikkerhetselement, men ligger ofte ugunstig til for å dekke hele takflaten. Du kan få plass til flere panel ved å fjerne den, men er det egentlig en god idé?

– Det er viktig å huske at solceller har glass i det ytterste laget, og at de er derfor er svært glatte. Det betyr at det lettere kan gå snøras fra tak med solcellepanel, sier Benjamin.

– Skal du fjerne snøfangeren, må du vurdere om noen ferdes under taket. Dersom det er ved inngangspartiet til en småbarnsfamilie, eller der det beveger seg mange mennesker, kan det være livsfarlig.

Husk å sikre deg selv

Benjamin holder ofte kurs om hva du som montør kan gjøre og ikke gjøre ved installasjon av solcelleanlegg. Han opplever at mange tror de kan gjøre en hel installasjon fra en fallsikringssele.

– Installasjon av solcellepaneler innebærer ofte arbeid i høyden. Det er viktig at de som arbeider på bygget har nødvending kursing og utstyr til å kunne jobbe trygt i høyden. Mange tror en fallsikringssele er tilstrekkelig, men det er det svært sjeldent.

– Fakta er at på tak, og spesielt skråtak, må du bruke kollektiv sikring – for eksempel et stillas.

Riktig bruk av verktøy er også et viktig tema på kursene til Berggård Amundsen.

– Vi har et innføringskurs og et kurs i prosjektering og jobber med å utvide kurstilbudet, blant annet med et praktisk kurs om montering og et kurs om dokumentasjon forskrifter, sier Benjamin.

Velg utstyr som er egnet for nordiske forhold

De fleste som lager utstyr til solcelleanlegg, lager disse til land med mye sol. Faktum er at de færreste festesystemer til solcelleanlegg er egnet for nordiske forhold.

– Da kan man ikke være trygg på at utstyret tåler belastningen fra norsk klima, sier Benjamin.

Han anbefaler å bruke et system med et skikkelig beregningsprogram, slik at du kan dokumentere at utstyret du bruker tåler klima på den gitte adressen og det spesifikke bygget.

– Så er vår jobb som grossist å tilby produkter som er egnet for jobben du skal gjøre.

Det er også viktig å sikre kompabilitet mellom komponentene som brukes i installasjonen.

– Det er høye spenninger i sving. Plugger skal kobles inn i hverandre, til inverter og sikringsskap med kabler mellom. Da er det viktig at utstyret snakker sammen, og der brenner mange seg, sier Benjamin.

Husk: Pluggene er det svakeste leddet i installasjonen og må følge europeiske standarder og normer.

 

God planlegging gjør installasjonen bedre

Solcelleanlegg er i dag en naturlig vurdering i prosjektering av mange nye bygg. Samtidig blir det stadig ettermontert solinstallasjoner på eksisterende bygg.

– Når du installerer solcelleanlegg på et nybygg, har du muligheten til å planlegge godt ved installasjon. Du kan velge løsninger som gjør sikkerheten bedre og estetisk penere.

Husk: I nye bygg kan du også ta ekstra hensyn til plassering av inverter, føringsveier og lufting under solcellepanelene fra start.

Vil du lære mer om installasjon av solcelleanlegg? Vi holder solkurs med jevne mellomrom. I 2023 tilbyr vi også praktiske kurs og forskriftskurs innen solinstallasjoner.

Nærbilde av solcelleanlegget på taket til Berggård Amundsens hovedkontor på Langhus.
Kurs i BA-skolen
Les mer og meld deg på