Avhendingsloven: Endringene elektrikeren må vite om

To elektrikere fyller ut dokumentasjon digitalt på en laptop.
Publisert 22. februar 2022
Kategorisert under:
Lover og forskrifter

Nå blir det enda viktigere å dokumentere elektrikerarbeid. Her er det du må vite om endringene i avhendingsloven.

– Endringene i avhendingsloven gjør arbeidet til seriøse elektroaktører mer ettertraktet, og skaper et større behov for elektrikertjenester, forteller Hans Ketil Andresen, markedssjef i Berggård Amundsen.

I januar 2022 ble avhendingsloven endret for å legge til rette for en tryggere bolighandel. Den viktigste og største endringen er at det ikke lengre er mulig å selge boligen «som den er».

I praksis betyr dette at tilstandsrapporten utvides og at selger av boligen er avhengig av detaljert og riktig utfylt dokumentasjon om boligens tekniske tilstand ved boligsalget. Det inkluderer tilstanden til det elektriske anlegget som kan avdekkes med en el-kontroll.

– En el-kontroll vil gi takstmann nødvendig dokumentasjon om det elektriske anlegget til tilstandsrapporten, forteller Hans Ketil.

Portrettbilde av markedssjef i Berggård Amundsen, Hans Ketil Andresen.
STOR FORDEL: Hans Ketil Andresen forventer at seriøse aktører med gode dokumentasjonsrutiner får et viktig fortrinn etter endringene i avhendingsloven.

Anbefaler dokumentasjon i Boligmappa

En konsekvens av økt dokumentasjonskrav er at færre velger svart arbeid når de skal gjøre endringer på boligens elektriske anlegg.

– Det er kjempepositivt både for bransjen og for sluttkundene, slår Hans Ketil fast.

Blant landets elektrikerfirma finnes det mange ulike rutiner å dokumentere arbeid på. Det viktigste er å ha et ryddig system kundene kan stole på.

– I Berggård Amundsen oppfordrer vi alle våre kunder til å bruke Boligmappa for enkel og ryddig dokumentasjon av arbeid, forteller Hans Ketil.

Boligmappa er boligens digitale servicehefte der du som elektriker eller installatør kan laste opp dokumentasjon fra utført arbeid.

Portalen kobles mot ditt eksisterende IT-system der du kan søke opp kunde, koble til gårds- og bruksnummer og deretter legge inn dokumentasjon. Du kan også legge inn eldre dokumentasjon fra tidligere arbeid.

– Dokumentasjonen som tidligere ble sendt i posten kan du nå enkelt registrere i vår digitale portal, forklarer Eirik Vigeland, markedssjef i Boligmappa.

Portrettbilde av markedssjef i Berggård Amundsen, Hans Ketil Andresen.
ØKER VERDIEN: Eirik Vigeland i Boligmappa forteller at spillereglene for boligsalg har endret seg med avhendingsloven. Uten dokumentasjon er oppgraderinger av det elektriske anlegget verdt lite.

Boligmappa følger nåværende eier av eiendom, og eier vil derfor alltid ha tilgang til sin boligmappe ved å logge inn med BankID. Du må derfor kun forholde deg til eiendommen ved innsendelse av dokumentasjon, ikke eieren.

Muligheter for mersalg av elektrikertjenester

– Det er viktig at du opplyser kundene dine om at endringene i avhendingsloven stiller nye krav ved kjøp og salg av bolig. Min spådom er at en grundig el-kontroll før boligsalg vil bli vanligere etter endringen, sier Hans Ketil.

En el-kontroll skal gjennomgå hele det elektriske anlegget, og gir dermed takstmann nødvendig dokumentasjon for å gå god for en tilstandsrapport ved salg av bolig.

Flere el-kontroller vil avdekke flere elektriske løsninger som enten ikke holder riktig standard, eller som rett og slett er utdaterte.

Selv om du som elektriker eller installatør ikke kan pålegge sluttkundene å for eksempel oppgradere et eldre sikringsskap med nye kurser, vil en faglig anbefaling ganske sikkert føre til at flere velger å gjøre det.

– Et oppgradert elektrisk anlegg øker både brannsikkerheten og verdien på boligen. Det må vi huske på i møte med kundene, forklarer Hans Ketil.

Alt du må vite om avhendingsloven

Formålet med avhendingsloven er å skape en trygg bolighandel for selger og kjøper. Endringen som tredde i kraft i januar 2022 skal sørge for at det innhentes mer og bedre informasjon ved salg av bolig.

Selger må i større grad enn før opplyse og informere om boligens tekniske tilstand. Det forventes at kjøper setter seg grundig inn i dokumentasjonen, og kan derfor ikke klage på tilstander som tydelig er opplyst om.

Her er de viktigste endringene i avhendingsloven:

  • Muligheten til å selge en brukt bolig «som den er»
  • Tilstandsrapporten, tidligere kjent som takstrapporten, har blitt bredere og grundigere. Det oppfordres til alltid å innhente en slik rapport fra en bygningssakkyndig, tidligere kjent som takstmann.
  • Kjøper anses å kjenne til det som går tydelig frem av tilstandsrapport og andre salgsdokumenter. Det er derfor større risiko for kjøper om han eller hun ikke setter seg inn i dokumentene.
  • Kjøper må selv dekke tap og kostnader ved mangler opp til 10.000 kroner. Dette gjelder ikke om bygningen er ny.
  • Som kjøper kan en kreve erstatning for mangler som overstiger 10.000 kroner, fremfor 5 prosent av salgssummen, slik det var før.

– Det er viktig at du vet om endringene slik at du kan gi best mulig råd og service til kundene dine, sier Andresen.

Vil du vite mer om dokumentasjon i Boligmappa?
Les mer her