Gjennom Norsk Folkehjelp har vi toppet laget vårt med en minehund. Vi fikk selv gi ham navn, og gjennom navneforslag fra de andre ansatte falt valget på Amund. Det var stor stas å få bilde av vår ansatte med navnet vi gav ham på halsbåndet.

En hardt arbeidende belgier

Amund er av rasen en Malinois, eller Malle som noen kaller rasen. Det er en type belgisk fårehund som egner seg veldig godt til arbeidet med å finne miner og andre eksplosiver. Disse hundene er vennlige, tøffe og hardt arbeidende rase med stor jaktlyst. De har høy motivasjon for å jobbe og tåler varmen godt.

Mer om rasen Malionis på Norsk Kennelklubbs nettsider​​​​​​​

Amunds stillingsbeskrivelse

For tiden er Amund på Norsk Folkehjelps hundetreningssenter i Sarajevo. Der trenes han opp i alt han må kunne som minehund. Etter endt trening skal Amund bidra i arbeidet med å rydde miner i Ukraina. Som ferdig utdannet minehund lukter han seg frem til sprengstoff fra ueksplodert ammunisjon, markerer ved å sitte helt i ro og stirre på stedet der minen skjuler seg i jorda. Deretter fjernes minene trygt av en minerydder.

Minehundene jobber ofte til de er 8-9 år gamle. Etter dette går hundene av med pensjon og adopteres bort til de som ønsker å ta hånd om en hund som trenger å hvile etter et langt og aktivt yrkesliv.

Det har heldigvis aldri skjedd en ulykke med noen av Norsk Folkehjelps minehunder i felt.  Følg gjerne Norsk Folkehjelps Global Traing Centre  treningssenteret for minehunder på Facebook.

Kjekt å vite

  • Alle Norsk Folkehjelps minehunder forstår norsk – uansett hvor i verden de jobber
  • Norsk Folkehjelp har trent minehunder i over 20 år
  • En minehund kan finne en mine inntil 20 ganger raskere enn et menneske klarer ved hjelp av metalldetektor
  • Det aldri har skjedd en ulykke med noen av Norsk Folkehjelps minehunder i felt