Nå lanseres nye NEK 400:2022

Stor landbruksbygning med solcellepanel på taket i landlige omgivelser. En viktig del av innholdet i NEK 400.
Publisert 29. april 2022
Portrettbilde av Harald Aasen ikledd blårutete skjorte.
NEK-SPERT: Harald ser frem til å presentere den nye utgaven sammen med Berggård Amundsen på Eliaden.

31.mai lanseres en splitter ny utgave av NEK 400. Harald Aasen melder om flere sentrale nyheter som blir offentliggjort på Eliaden. Dette er noen av nyhetene du kan forberede deg på.

Høye strømpriser og elektrifiseringen av Norge i forbindelse med det grønne skiftet stiller stadig nye krav til omstilling og endring.

– Det anbefales derfor at nye og gamle installasjoner tilrettelegges for effektiv bruk av energi ved valg og prosjektering av systemer for belysning, oppvarming og ventilasjon. I tillegg kommer det stadig nye og bedre produkter på markedet. NEK 400 må følge denne utviklingen, og gjennomgår endring/tilpassing hvert fjerde år, forteller Harald Aasen.

Han holder seminar om årets revisjon av NEK 400 og informerer om nyhetene og endringene, og hva disse betyr for deg – hver dag gjennom årets Eliaden.  I år arrangeres elektromessen i NOVA Spektrum i Lillestrøm fra 31. mai til 2. juni. Vi er på plass byr på sosiale aktiviteter, faglig påfyll og seminarer på stand D02-15.

Få med deg NEK 400-seminaret på Eliaden. Deltakelse er gratis, men krever påmelding.
Meld deg på NEK400-seminaret

Vi har spurt Harald hva vi kan forvente av endringene i den kommende utgaven av NEK 400.

Dette er noen av nyhetene krav til sikkerhet

Ny teknologi og det grønne skiftet gjenspeiles i den nye utgaven. Det innebærer blant annet oppdatering på kravene til solcelleanlegg og forsyning av elektriske kjøretøy. NEK 400:2022 kommer også med en ny delstandard om elektriske installasjoner for ladeklare byggverk. Etter hvert, sannsynligvis til høsten, kommer det en ny standard til forsyning av elektriske fartøy.

Den nye utgaven inneholder blant annet nyheter og endringer i:

 • Områder som inneholder badekar og/eller dusj
 • Elektriske installasjoner i boliger, leiligheter og fritidsboliger
 • Campingplass og marina
 • Landbruksinstallasjoner
 • Batteriinstallasjoner
 • Medisinske områder
 • Nødstrømforsyning

I områder som inneholder badekar og dusj blir områder og soner inndelt på en ny måte. Harald trekker også frem landbruksinstallasjoner som et viktig område i den nye standarden.

– Disse installasjonene er svært viktige, ettersom det brenner for enorme beløp i landbruket hvert eneste år. Svært mange av brannene skyldes feil i elektriske installasjoner og utstyr. Kravene til installasjonene er derfor betydelig skjerpet.

NEK blir digital

Når 2022-utgaven lanseres i mai kan du velge om du vil ha den i bokform eller digital utgave.

NEK 400: 2022 blir gjeldende fra 1. juli. Etter all sannsynlighet blir det overgangsordning frem til 31. desember 2022. Dette betyr at NEK 400:2018 kan benyttes frem til dette.

– I overgangsperioden kan det være lurt å sette seg inn i de nye endringene. På Eliaden får montørene en smakebit for hva som kommer, men jobben med å bli kjent med den nye standarden starter først når boka er publisert, sier Harald.

NEK 400-seminarene med Harald Aasen holdes tirsdag, onsdag og torsdag fra klokka 14.00 til 15.00 i VIP-rommet på Nova Spektrum.

Etter Eliaden holder vi egne kurs om endringene i NEK 400 i BA-skolen, både digitalt og fysisk på lokale BA servicesentre rundt om i landet.

Dette er NEK 400

 • En samling av standarder innen elektriske lavspenningsanlegg
 • Standardene spesifiserer elsikkerhetskrav ved bygging av elektriske lavspenningsanlegg
 • 40 internasjonale delstandarder som tilpasses Norske bestemmelser og forhold
 • Alle som foretar prosjektering, utførelse eller vedlikehold av elektriske lavspenningsinstallasjoner må ha et forhold til NEK 400
 • Oppdateres hvert fjerde år
 • Den syvende utgaven lanseres på Eliaden 31. mai og gjelder fra 1. juli 2022
Oppdater deg på det siste innen solenergi, energilagring, elbillading og smarthus på standen vår D02-15 på Eliaden!
Du finner programmet vårt her.