Disse verktøyene er elektrikernes favoritter

Ung mann med mørkt hår i Berggård Amundsen-fleecejakke står i en elektrikerbutikk.
HAR TRO PÅ MAKITA OG VIX: – Alle Makita-verktøyene er noe jeg tror det kommer til å gå mye av framover. De leverer kvalitetsprodukter til bedre pris enn mange konkurrenter, forteller Kristoffer Eriksen, produktsjef i Berggård Amundsen.
Publisert 16. januar 2024
Kategorisert under:
Kompetanse

Hvilke verktøy klarer ikke elektrikerne seg uten? Vi tok turen til ProffPunkt Ryen for å høre hva som alltid må være med i bilen på oppdrag.

Det myldrer av liv på ProffPunkt Ryen i Oslo. Produktsjef Kristoffer viser oss rundt og peker ut hvilke produkter det går mest av nå som dagene er kortere.

– Den nye arbeidsbelysningsserien fra Mareld er blitt veldig populær selv om den ikke er rullet ut overalt enda. Her på Ryen selger vi mye av den, og forventer at det fortsetter hele vinteren, sier Kristoffer.

– Mareld er et trygt valg når det gjelder kvalitet og levetid. Produktene gir også sterkt arbeidslys og har flere ulike innstillinger å velge mellom, sier han.

Hodelykt fra Mareld står på et stativ inne i en elektrikerbutikk.
MARELD ARBEIDSBELYSNING: På vinterstid blir det fort mørkt, og det blir behov for arbeidsbelysning. Da kan hodelykter fra Mareld være redningen.
SATSER PÅ MAKITA: Makita er en favoritt på grunn av den gode kvaliteten.
SATSER PÅ MAKITA: Makita er en favoritt på grunn av den gode kvaliteten.

Avbitertang og skrutrekkere

Selv om det er mange nye produkter elektrikerne trykker til sitt bryst, er det noen gamle travere som aldri går av moten. Steinar Brenden er ProffPunkt-ansvarlig på Ryen og har full oversikt over hvilke produkter det går mest av.

– Alle skal ha avbitertang. Noen kaller den «rødtanga» og noen kaller den «blåtanga», avhengig av fargen. Ellers går det mye av skrutrekkere, skrudriller og hullsager. Men det går aller mest av avbitertang, sier han.

Mann med grått hår og Berggård Amundsen-genser står foran store verktøykasser inne i en elektrikerbutikk
SKRYTER AV QBRICK: Steinar Brenden forteller at Qbrick-systemet har tatt markedet med storm. Disse verktøykassene kan stables oppå hverandre og går lett inn og ut av bilen.

Sparer tid med Castor-klammeren

Men hva som selges mest er ikke alltid synonymt med hva slags verktøy elektrikerne ser på som sin favoritt. Vi huket tak i fem elektrikere som kjøpte seg nytt utstyr på ProffPunkt Ryen, for å høre hva som er deres favorittverktøy.

– For min del er det Castor-klammeren som er favoritten. Den er enkel å bruke og man sparer mye tid, forteller Gitizh Ravichandrarazan, elektriker i Wist Mikaelsen og Gifstad AS.

Portrett av en glad mann med mørkt hår som holder en castorklemmer.
CASTOR-KLAMMEREN TRONER: Gitizh Ravichandrarazan viser fram sin favoritt når han skal feste kabler på treverk og sponplater, nemlig Castor klammerpistolen for MTP.

Skrutrekker med bitholder i håndtaket

For Leo Hauges del faller valget på en skrutrekker han har med utskiftbare bits og bitholder i håndtaket. Den har en veldig sterk magnet og er kjekk å ha med seg, mener han.

– Da slipper jeg å ha så mange skrutrekkere i lomma på en gang, sier Leo, som er elektriker i Rett Elektro AS.

Portrett av en mann med mørkt hår som holder en skrutrekker.
BITS I HÅNDTAKET: Leo Hauge er fornøyd med at skrutrekkeren fra Swiss Tools har bits i håndtaket, så slipper han å ha med seg så mange trekkere.

Bruker avbitertang til nesten alt

Men alle elektrikerne hopper ikke bukk over bestselgerne, når de skal snakke om favorittverktøyet sitt. For Bjørn Erik Strand i Norgeseliten-bedriften Meltek er det avbitertanga som stikker av gårde med seieren.

– Den bruker jeg til nesten 80 prosent av alle jobbene jeg gjør. Da er det denne modellen fra Vix jeg kjøper, forteller han.

Portrett av en glad mann med mørkt hår, briller og skjegg som holder en avbitertang.
VIX-TANGA HJELPER MOT ALT: Avbitertang er noe elektrikere bruker hele tiden. For Bjørn Erik Strand er det favorittverktøyet.

Kommer ikke utenom avbitertanga

Også Henrik Bekkerud, som er elektriker og medeier i Flexibel Elektro, sverger til avbitertanga som sin favoritt.

– Det går kanskje fem av disse på et år. Jeg passer på å ikke bruke den med strømmen på, så går det litt bedre, poengterer han.

Portrett av en mann med sort lue som holder en avbitertang.
SVERGER TIL AVBITEREN: Som hos mange andre er avbitertanga Henrik Bekkeruds favoritt.

– Fluken er livsviktig

Den andre medeieren i Flexibel Elektro, Joakim Berger, har imidlertid en helt annen favoritt. Før og etter hvert eneste oppdrag må elektrikerne måle om det er strøm eller ikke. Da trengs det en spenningsdetektor.

 Fluke’n er stabil og livsviktig. Den må alltid være tilgjengelig i lomma. De siste fem årene har jeg hatt to stykker. Jeg prøver å ta godt vare på det jeg har. Det er jo tross alt jeg som betaler regningene, forteller Berger.

Fluke’n, eller Fluke 707 sløyfekalibratoren, er kjent for høy kvalitet, og er et trygt valg for kalibrering, reparasjoner og vedlikehold av strømsløyfe.

Portrett av en glad mann med lue som holder i en spenningsdetektor.
FLUKE FUNKER ALLTID: Joakim Berger har alltid med seg spenningsdetektoren fra Fluke når han skal ut på oppdrag.
ProffPunktene har dine verktøyfavoritter!
Kontakt ditt lokale ProffPunkt