Flere næringsbygg satser på solenergi

Portrett av Elling Ramstad fra Smart Solenergi på taket med solceller i bakgrunn.
SATSER PÅ SOL: Elling fra Smart Solenergi satser stort på solcelleanlegg til næringsmarkedet. Er du også klar for å satse?
Publisert 25. september 2023
Kategorisert under:
Bevisst elektrogrossist Solenergi

Det som skiller private solcelleanlegg fra solcelleanlegg på næringsbygg er størrelsen. På et næringsbygg blir det fort flere tonn med solcellepaneler, noe som krever mer arbeidskraft og ekstra nøye planlegging fra installatøren.

– Plasseres alle pallene i ett hjørne på taket, blir det for eksempel en mye større jobb enn om pallene plasseres strategisk rundt på taket, sier Benjamin Sinmichael, fagspesialist for fornybar energi i Berggård Amundsen.

Vil ha forutsigbare strømkostnader

Den økende etterspørselen fra næringsmarkedet kommer både som følge av økt bevissthet rundt miljø og grønn energi, og behovet for forutsigbare strømkostnader.

Energiforbruket til en virksomhet utgjør ofte så mye som 30 prosent av strømutgiftene. Høye og uforutsigbare strømpriser kan derfor potensielt true hele lønnsomheten.

Det fører til at stadig fler etterspør energikilder som gjør strømkostnadene mer stabile.

– Næringsmarkedet blir viktig for elektrikerbedrifter som vil vokse eller ta posisjon innen solenergi, sier Benjamin.

Elling Ramstad trykker på en inverter installert på et næringstak.
MASSE SOL PÅ LAGER: Berggård Amundsen har kompetansen og lagerholdet du trenger for å levere fullverdige solcelleanlegg til dine næringskunder.

Ikke glem fasaden

Elling Ramstad fra Smart Solenergi har utnyttet den voldsomme etterspørselen i næringsmarkedet. Nylig gjennomførte han og hans team et imponerende prosjekt for Hellik Teigen AS som er en av Norges største aktører innen gjenvinning av jern, metall og EE-avfall. De installerte svimlende 1 400 solcellepaneler på bedriftens gjenvinningsanlegg i Hokksund.

– Næringsmarkedet modnes mer og mer, og det er skikkelig gøy at bedrifter som Hellik Teigen satser på solkraft og store solcelleanlegg. Med tilgang på kompetansen og lagerholdet til Berggård Amundsen, føler jeg meg trygg på kvaliteten i alle våre leveranser – både store og små, sier han.

Elling Ramstad sikrer solcellepanelene i et anlegg på næringstak.
LEVERER KVALITET: Elling fra Smart Solenergi.

Solcelleanlegget til Hellik Teigen AS

  • 1 052 solcellepanel på taket
  • 385 solcellepanel på fasaden
  • 425 Wp total effekt
  • 611 KWp installert effekt

Hellik Teigen AS investerte først og fremst i solkraft for å bli en grønnere bedrift, men forutsigbarhet i strømpriser og muligheten til å redusere energikostnadene var også en viktig motivasjon.

Elling rådet derfor Hellik Teigen til å legge solceller på fasaden i tillegg til taket. På veggene  legger det seg mindre is og snø, og den lave vintersolen treffer ekstra godt. I tillegg gir refleksjonen fra snøen på bakken enda mer energi.

– Utnyttelsen av effekttoppene fra solcellene på taket i sommerhalvåret og den jevne effekten fra solcellene på fasaden er en uslåelig kombinasjon, tipser Elling.

Dronebilde av solcelleanlegg på næringsbygg.
HØYT STRØMFORBRUK: Næringsbygg med høyt strømforbruk får mest igjen for investeringen i solceller.

Vil du lære mer om installasjon av solcelleanlegg?

Proffskolen tilbyr både praktiske og teoretiske kurs som hjelper deg å bli en solekspert.

Se kurskalenderen vår og meld deg på

Hvilke tak egner seg for solcelleanlegg?

Før du installerer et solcelleanlegg må du vurdere om takets struktur og alder tåler vekten av solcellepanelene og monteringssystemet. Eldre tak og tak med skader kan ha redusert bæreevne. Det finnes gode systemer og produkter som kan brukes på svakere tak, men det blir naturlig nok dyrere for kunden.

Solcellepaneler skal vare i minimum 25 år, og kan vare i opptil 40 år. Har taket kun har fem års levetid, vil det derfor trolig ikke være verdt investeringen i et solcelleanlegg.

Husk: Du må ta strenge sikkerhets- og HMS-hensyn under installasjonen av solcelleanlegg.

Les våre beste tips til en sikker installasjon av solcelleanlegg

Kvalitetsprodukter tilpasset norske forhold

Berggård Amundsen har satset på solenergi lenge, og har en egen prosjektavdeling som bistår installatører med prosjektering av større næringsanlegg ved behov. Denne kompetansen har vi brukt til å nøye velge leverandører som tilbyr kvalitetsprodukter for norske forhold som er enkle å montere.

Et godt eksempel er Rauli Wall, fasesystemet Smart Solenergi brukte da de installerte solceller på fasaden til Hellik Teigen. Rauli Wall kan brukes på alle typer vegger, også sandwich-vegger som de fleste norske næringsbygg består av.

– Rauli Wall er svært effektivt å montere. Selv om innkjøpsprisen er høyere enn andre fasesystemer, spares kostnaden inn med kortere monteringstid, sier Elling fra Smart Solenergi.

Les mer om Rauli Wall i nettbutikken.

Solcellene på taket til Hellik Teigen er montert med CPX (tidligere ESDEC) – et klikksystem du enkelt bretter ut, helt uten løse deler. Det er heller ikke behov for ekstra utstyr eller verktøy når du  monterer med CPX.

Elling Ramstad og Benjamin Sinmichael peker ut over et solcelleanlegg på næringsbygg.
ENKELT: Med effektivt klikksystem fra CPX blir installsjonen av større solcelleanlegg til en lek, og det spares mange monteringstimer.

– Vi vil fortsette å satse på solenergi, og i løpet av høsten blir endelig batterier fra Pylontech til batterilagring tilgjengelige i nettbutikken vår, forteller Benjamin fra Berggård Amundsen. 

– Det er ingen tvil om at sola er kommet for å bli, avslutter han.

Vi hjelper deg med solsatsningen!
Kontakt ditt lokale ProffPunkt for å komme i gang