Vekselretteren – hjertet av solcelleanlegget

Magnus Boge i Berggård Amundsen smiler foran et stort solcelleanlegg på tak.
SATSER PÅ SOL: Magnus Boge i Berggård Amundsen forteller at etterspørselen etter solcelleanlegg fortsetter å vokse. Da forventes det at elektrikeren er en ekspert kundene kan stole på.
Publisert 14. september 2023
Kategorisert under:
Solenergi Ukategorisert

Vekselretteren sikrer optimal ytelse og pålitelighet fra solcelleanlegget. Derfor er det viktig at du er oppdatert og velger en vekselretter som passer for norske forhold.

Det er vekselretteren, eller inverter, som konverterer likestrømmen (DC) som produseres av solcellepanelene til vekselstrøm (AC). Den kan brukes i hjemmet, hytta eller i næringsbygg. Vekselretteren sørger også for at strømmen har riktig spenning og frekvens.

Slik kan solenergien brukes direkte i elektriske apparater, eller sendes videre til strømnettet for kreditering eller salg.

– Vi har satset på solenergi i flere år og opparbeidet oss bred erfaring med løsninger og produkter som fungerer her i Norge, sier Magnus Boge, produktsjef for fornybare energiløsninger i Berggård Amundsen.

Det har resultert i satsningen vår på vekselrettere fra Solis. Selskapet tilbyr et av de bredeste utvalgene av vekselrettere i verden. Solis var også blant de første produsentene til å fullføre PVELs tredjeparts pålitelighetstesting av vekselrettere.

 

Soleksperter over hele landet

I Berggård Amundsen har vi en egen prosjektavdeling som kontinuerlig jobber med solprosjekter. I tillegg har vi et eget utdanningsløp for lokalt ansatte som kan gi deg gode råd når du tar kontakt med et ProffPunkt.

– På hvert ProffPunkt i landet vil du bli møtt av en lokal ekspert på sol, forsikrer Magnus.

Ved hovedkontoret på Langhus har vi også laget et fysisk kursområde, der kursdeltakerne får teste ulike festesystemer, vekselrettere og solcellepaneler. Her foregår det opplæring både av egne ansatte og av de som melder seg på kurs gjennom Proffskolen.

 

Gir kundene mer strøm

– Det er tydelig for oss at Solis prioriterer forskning og utvikling for å holde tritt med høye krav og endringshastigeten innen fornybar energi. Det er viktig for oss i Berggård Amundsen, sier Magnus.

Resultatet er en vekselretter med meget høy virkningsgrad, som konverterer mest mulig likestrøm til vekselstrøm. Dette gjør at kundene får mest mulig nyttbar produksjon ut av solcelleanlegget sitt.

Les mer og bestill Solis vekselretter i vår nettbutikk.

Magnus Boge i Berggård Amundsen smiler foran et stort solcelleanlegg på tak.
VIKTIG FOR SIKKERHETEN: Med avanserte overvåkingsfunksjoner kan vekselretteren fra Solis oppdage og varsle om eventuelle problemer med solcelleanlegget.

– En annen viktig fordel med vekselrettere fra Solis er tilgjengeligheten. Vi har et bredt sortiment av vekselrettere, både sentralt og lokalt. Det betyr kort leveringstid til dine prosjekter, forteller Magnus.

Det gjelder både for 230v IT-nett og 400v NT-nett.

– I tillegg har vekselrettere med 110 kW, for store næringsbygg, kommet på lager, tilføyer han.

Fordeler med Solis vekselretter

  • Finnes i et stort utvalg, som passer til 230v IT-nett
  • Stort lagerhold hos Berggård Amundsen sikrer kort leveringstid
  • Leveres med MC4-kontakter fra Stäubli
  • Kompatibel med Tibber og smarthus via APIer
  • Leveres med kommunikasjonsprotokoll fra Modbus for oppkobling mot SD-anlegg
  • Bruksanvisning på norsk kommer i løpet av 2023.

Slik velger du riktig vekselretter

Da vi valgte hvilke vekselrettere vi skulle satse på, var det flere hensyn vi måtte ta. Det samme gjelder for deg som montør når du skal velge hvilken vekselretter du bruker i dine solcelleinstallasjoner.

Viktigst er det at vekselretteren har riktig kapasitet til å håndtere den maksimale effekten solcellepanelene kan produsere. Er den for liten vil den begrense produksjonen fra anlegget. Er den for stor blir den unødvendig dyr.

– Du bør derfor gjennomføre grundige beregninger og evalueringer for å finne riktig størrelse på vekselretteren, sier Magnus.

Du må også vurdere kvaliteten og påliteligheten til vekselretteren. En god vekselretter er robust, har lang levetid og klarer å takle ulike værforhold, som temperaturforskjeller, fuktighet og UV-stråling.­– Velg en vekselretter med omfattende garantier der leverandøren gir deg tilgang på teknisk støtte ved behov, tipser Magnus.

– Vi mener Solis sjekker av på alle kriteriene, og er derfor den vekselretteren vi anbefaler våre kunder, sier han.

 Vil du satse på sol? Vi hjelper deg i gang.

Bruker kunden Tibber?

Du kan enkelt hjelpe kunden din med å koble vekselretteren fra Solis til Tibber. Da kan kunden din få smarte analyser og statistikk fra solproduksjonen sin.

Les mer her.

Ditt lokale Proffsenter kan hjelpe deg med solcelleinstallasjoner
Kontakt ditt lokale proffpunkt