Strømpriser i sanntid gjør smarthuset enda smartere

En hånd holder en mobil som viser at Nord Pools strømpriser kan følges i ELKO Smart-appen.
ENOVA-STØTTET: ELKO Smart-systemet kan nå følge Nord Pool-prisene i sanntid, og kan dessuten utløse Enova-støtte.
Publisert 18. april 2023

Nytt samarbeid mellom Nord Pool og ELKO gir kundene dine med ELKO Smart-appen tilgang på strømpriser i sanntid. Smarthus har aldri vært et smartere valg.

– Denne nyvinningen gjør at kundene dine kan stille inn ELKO-produktene sine til å justere seg i takt med strømprisene, sier Christoffer Strand, produktsjef for ELKO Smart.

ELKO gir nå brukerne av ELKO Smart-appen tilgang til strømpriser i sanntid fra Nord Pool. Nord Pool er en europeisk børs for omsetning av energi, der norske strømleverandører handler energien sin fra.

Dette betyr at kunden kan bruke mest strøm når prisen er lavest – og omvendt. For eksempel på oppvarming.

– Ett allerede godt og gjennomtenkt system har nå blitt enda bedre med denne integrasjonen, sier Richard Oprann, produktsjef hos Berggård Amundsen.

Kjøp ELKO Smart i nettbutikken.

Bruker strøm når det er billigst

For at kunden skal få tilgang til prisene fra Nord Pool i ELKO Smart-appen, må du installere ELKOs SmartTag, en liten strømtransformator som settes på hovedkursen i sikringsskapet. SmartTagen måler strømforbruket, slik at smarthjemmets produkter kan justere seg i takt med markedets strømpris. Appen tar både hensyn til strømprisene i sanntid og viser prognoser for inneværende dag og morgendagen.

– Si at kunden bruker kokeplaten samtidig som varmekablene og panelovnen. Da kan ELKO-systemet skru av varmekablene og panelovnene akkurat da, slik at kunden unngår dyre forbrukstopper på nettleien. Vi har laget et generisk system som passer de fleste hjem med mulighet for at kunden også kan tilpasse dette selv, sier Strand.

Selv om et smarthus stort sett vil gjøre gode valg på egenhånd, som ivaretar både lommeboka og komforten, hender det at vi unner oss ekstra varme på kalde dager. Da kan det være nødvendig å overstyre systemet og skru opp temperaturen.

– Det viktigste er at systemet sikrer at kunden ikke bruker mye strøm når den er på sitt dyreste. Men at det likevel er mulig å overstyre ved behov, påpeker Strand.

Portrett av en mann med mørk blondt hår, firkantede briller og sort ELKO Smart-pikétrøye.
STOLT: Christoffer Borgersen i ELKO er stolt over at de nå kan tilby strømpriser i sanntid til kundene sine.

Utløser Enova-støtte

Det er ikke bare egne strømkostnader som kan reduseres om kundene velger smartstyring av hjemmet sitt. De kan også få støtte fra Enova for utstyr og installasjonsutgifter. Totalt utgjør støtten 35 prosent av utgiftene, og maksimalt 10 000 kroner.

– Selv om ELKO Smart har fått strømpriser i appen, blir installasjonen den samme for elektrikerne. Men du må huske å spesifisere hva som er gjort i fakturaen, for denne skal sendes videre til Enova, sier Strand.

Med andre ord holder det ikke å skrive «termostat og relé», men skriver du «termostat og relé til varmtvannstanken» vil Enova være klar over at kunden har fått utført støtteutløsende tiltak, og saksbehandlingen går lettere.

Strand mener den siste oppdateringen i ELKO Smart vil føre til at mange kunder får en økt bevissthet på hvor mye strøm de bruker og hva de bruker den til.

– Det blir en nødvendig funksjon det er rart vi har klart oss uten, sier han.

Forskjellige produkter fra ELKO Smart står på ulike trinn på et podium.
KOMBINASJONENE ENOVA STØTTER: Dersom du monterer kombinasjonene på bildet ovenfor til kunden, kan de få dekket 35 prosent av utgiftene.

Disse ELKO Smart-produktene gir Enova-støtte:

  • ELKO SmartHUB + SmartTag + to SmartTermostater
    eller
  • ELKO SmartHUB + SmartTag + SmartTermostat + SmartRele puck

Det kan suppleres med flere produkter som bygger oppunder støtten:

  • Flere SmartTags
  • Flere SmartHUBer
  • Flere SmartRele-pucker dersom det er beskrevet at de brukes til VVB eller varmekabler
  • Smartbryter Trådløs – dersom det er beskrevet at de brukes til manuell aktivering av strømsparing på fakturaunderlaget

Vært etterspurt lenge

Christian kan fortelle at strømpriser i sanntid på appen er noe som lenge har vært etterspurt i markedet. ELKO begynte arbeidet med å iverksette dette lenge før strømkrisen var et faktum.

– Plutselig fikk vi vann på mølla og måtte hive oss rundt og komme opp med en løsning. Denne kommer vi hele tiden til å forbedre ytterligere, sier produktsjefen.

Vil du tilby ELKO Smart til dine kunder?
Du finner det i nettbutikken