Løsningen for små kraftverk er hermetisk tette transformatorer

Kraftig fossefall, i grønn, norsk natur
VI LEVERER: Hermetisk tette krafttransformatorer som sikrer høy kvalitet og lang levetid.
Publisert 13. desember 2023

Stadig flere små kraftverk satser på de lokale, fornybare energikildene som Norges mange elver og fossefall representerer. Til det trengs hardføre transformatorer med lang levetid.

Portrett av Pål Myklebost i Berggård Amundsen.
ENKELT: Det er så godt som vedlikeholdsfritt med hermetisk lukkede trafoer, forteller Pål Myklebost i Berggård Amundsen

– Mange forbinder nok små kraftverk med vannkraft, men i nær fremtid forventer vi en økning av andre fornybare kilder som sol og vind også, sier Pål Myklebost, produktsjef for transmisjon og distribusjon i Berggård Amundsen.

Små kraftverk bidrar både til å stabilisere strømforsyningen i områder med høy etterspørsel, og til det grønne skiftet.

Lang levetid, lite vedlikehold

For å lykkes med å møte den lokale etterspørselen etter energi, er det avgjørende å velge en pålitelig transformator av høy kvalitet. Myklebost mener løsningen er opplagt.

– Hermetisk tette krafttransformatorer er helt klart det mest økonomiske valget. Det sikrer lang levetid og gir god beskyttelse mot eksterne påvirkninger.

Som navnet sier er hermetisk tette krafttransformatorer hundre prosent lukket. Det betyr at den både er lufttett og fullstendig beskyttet mot fuktighet, støv, partikler og andre ytre påvirkninger. Det reduserer nedbrytingen av isolasjon og aktive komponenter og gjør transformatoren så godt som vedlikeholdsfri.

Store besparelser

Hermetisk tette trafoer har en ytelse på opp til 12 MVA. Ved behov for høyere ytelse kreves en konservatortrafo.

– For små kraftverk og mellomstore transformator- stasjoner er 12 MVA som regel mer enn godt nok. På grunn av sitt enkle design er hermetisk tette transformatorer også et mer økonomisk valg, sier Myklebost.

Berggård Amundsen har de siste fem årene samarbeidet med italienske Trafo Elettro for å levere de hermetisk tette transformatorer til det norske markedet.

Kompetent og pålitelig

– For oss og våre kunder er kvalitet og leveringsdyktighet svært viktig, forteller Geir Bothner, leder elektro/system i Spetals Verk.

– Ved at Berggård Amundsen kan levere hermetisk tette transformatorer opp imot 12 MVA til konkurransedyktige priser, stiller de seg ofte i en god konkurransesituasjon. Vi har benyttet Berggård Amundsen i flere av våre prosjekter, og vi anser dem som en kompetent og pålitelig transformatorleverandør.

Planlegg i god tid

Akkurat som for større trafoer har leveringstiden økt som følge av høy etterspørsel og mangel på råvarer.

– Heldigvis er ikke leverings- tiden på små transformatorer i samme skala som de store. For hermetiske transformatorer tar det rundt åtte måneder fra bestilling til leveranse, avslutter Myklebost.

Vil du vite mer om vårt tilbud?
Kontakt energiavdelingen