RoHS-direktivet: – En gavepakke til elektrikeren

stort og moderne kontorlandskap med lang bardisk og forskjellige sittegrupper. LED-belysning i himlingen.
Publisert 3. april 2024

RoHS-direktivet er ikke bare en gyllen mulighet for nye oppdrag. Det gir deg også en viktig rolle i det grønne skiftet.

– Fordelen med direktivet er først og fremst at vi kvitter oss med farlig kvikksølv og erstatter gamle lyskilder med noe bedre og mer energieffektivt. Bonusen er at det kan gi store besparelser for kundene dine, sier Pål Martin Skogshagen, produktsjef i Berggård Amundsen.

Bytter du fra tradisjonell belysning til LED i norske næringsbygg kan vi spare 2 TWh i året. Blir det gjort i alle næringsbygg når vi faktisk allerede 20 prosent av regjeringens sparemål på 10 TWh – uten lysstyring og andre smarte løsninger.

Mange kontorbygg lyser døgnet rundt, så her er det defintivt enda mer energibesparelse å hente.

Fordeler med LED-belysning

Dagens LED-lyskilder har de samme egenskapene som konvensjonelle lysrør, og er i mange tilfeller enda bedre.

Her er de viktigste argumentene for LED:

  • LED-lyskilder er enkle å dimme
  • LED egner seg godt for lysstyring som igjen bidrar til å forlenge lyskildens levetid og begrense energiforbruket
  • LED er mye mer energieffektivt enn lysrør
  • Med LED sparer du cirka 50 prosent sammenlignet med konvensjonelle lyskilder
  • Kvaliteten på fargetemperatur og fargegjengivelse er veldig god
Vil du vite mer om hva RoHS-direktivet innebærer for deg som elektriker?
Les denne artikkelen
Mann iført sort t-skjorte og jeans sitter på oransje sofa med grønn vegg i bakgrunnen.
SER LYST PÅ DIREKTIVET: Pål Martin kan en ting eller to om lyskilder og belysning. Han mener RoHS-direktivet gir deg mange muligheter.

Lyskilder må oppdateres: Dette er mulighetene

Det finnes flere akternativer når lyskilder skal oppgraderes, og det er viktig å anbefale den beste løsningen for kundene dine:

 Skifte lyskilde

Den enkleste løsningen for å møte RoHS-direktivet er å oppgradere fra konvensjonelle lyskilder til LED. Investeringskostnaden er lavere, men det samme er energibesparelsen. Det er viktig at du også setter deg inn i hvilke armaturer som kan brukes med ulike lysstoffrør.

– Hvis du ikke er drillet, finnes det gode hjelpeverktøy hos leverandørene av lyskilder, tipser Pål Martin.

Bytte armatur

Et annet alternativ er å bytte hele armaturen én til én. På rehabiliteringsprosjekter med mange armaturer er det viktig å kunne argumentere for investering versus energibesparelse. Her finnes det TCO-verktøy som hjelper deg med å regne ut totalkostnaden og finne de riktige produktene.

– Nyere armaturer har ofte innebygget sensor og trådløs styring som bidrar til ytterligere energibesparelse, sier Pål Martin.

Oppgradere eksisterende armatur

Et alternativ til å bytte ut armaturen er å bygge den om. Det krever ny dokumentasjon fordi produktet har blitt endret, og det er den som har utført ombyggingen som er ansvarlig for merkingen.

Det er også enkelte muligheter for å beholde armaturen og bytte ut lysinnsats og andre komponenter med et nytt LED-kit. Da står produsenten for merkingen, mens jobben utføres av elektriker.

– Dette er en bærekraftig løsning med høyere energibesparelse og kort installasjonstid.

TIPS: Det lureste du gjør er å benytte anledningen til å gå gjennom hele anlegget. Hvor mange armaturer trenger egentlig lokalet, og er det elektriske anlegget bak armaturene tilfredsstillende?

– En annen vurdering du må ta er levetiden til eksisterende armaturer. Hvis anlegget er av nyere dato, bør du sannsynligvis velge en annen løsning enn hvis anlegget er eldre, sier produktsjefen.

Bærekraftig belysning er fremtiden, og Signify var tidlig ute.
Les om eliteleverandøren.

Slik overbeviser du kundene dine

Ofte, og særlig i større bygg, må du argumentere godt for investeringen.

– Påpek om de har mye gammelt, og tilby en gjennomgang for å beregne hva som skal til for å få gode, smarte løsninger, tipser Ida Thorendahl, daglig leder i Lyskultur, Norges ledende kompetansenettverk innen lys og belysning.

Hvis du er usikker, anbefaler hun å bruke kompetansen som finnes i belysningsbransjen. Lysdesignere, rådgivende ingeniører, leverandører og andre kan bidra til å gjøre riktige valg.

Og selv om næringsbyggene er viktige, er det også gode salgsmuligheter i privatmarkedet.

Dame med langt blondt hår sitter i gul stol iført mørk blazer og hvit topp.
EKSPERT PÅ LYS: Ida Thorendahl mener RoHS-direktivet byr på mange salgsmuligheter.

– Det som er så bra med dette direktivet er at du har to argumenter som ikke handler om å selge produkter: Du fjerner giftstoffer hos kundene og bidrar til at de bruker mindre energi. Dette er gode argumenter å bruke overfor boligeierne, sier Thorendahl.

Hun minner om at alle har noen gamle armaturer eller spotter på kjøkkenet, i garasjen eller i boden. Disse bør erstattes med mer bærekraftige armaturer slik at vi får ut kvikksølvet av verdikjeden.

– Det er lett å tenke at et lysstoffrør her og der ikke har noe å si, men det har det. RoHS-direktivet er rett og slett en gavepakke til elektrikere og installatører!

Trenger du råd om produkter og løsninger?
Kontakt ditt lokale ProffPunkt